Dorn methode

Dorn methode

De Dorn methode vindt zijn oorsprong in Duitsland. Daar is het reeds een wijdverbreide en bewezen behandelwijze. Het is een vriendelijke en zachte methode waarmee gewrichten en wervels kunnen worden gecorrigeerd. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die niet “gekraakt” willen of kunnen worden.

De Dorn methode is een vorm van subtiele manuele therapie, waarbij wervels en bindweefsel voorzichtig gemobiliseerd worden. Kenmerkend voor deze vorm van mobiliseren is, dat tijdens de manipulatie de patiënt met de benen of armen zwaait. Zo kunnen met geringe druk groete effecten bereikt worden. Dit maakt de Dorn methode uitermate geschikt voor patiënten waarbij manipulaties een contra-indicatie zijn.

De Dorn methode is een alternatief voor het zogeheten "kraken".

Bij de Dorn methode proberen we een optimale ruimte in de wervelkolom te creëren zodat de spinale zenuwen ongestoord hun werk kunnen doen. Sommige zenuwopeningen tussen de wervels zijn niet al te groot. Door scheefstand van één of meerdere wervels worden de betreffende zenuwen beklemd en worden zij in hun functie belemmerd, wat weer klachten kan geven in de gerelateerde, segmentale zones. Een constante zeer lichte druk van een verschoven wervel, kan een spinale zenuw al irriteren.

Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben maar kan ook zijn ontstaan door een scheefstand van het bekken. Om dit beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer (b.v. middels een orthopedische hakverhoging). Bij de Dorn methode wordt juist het langere been op een natuurlijke wijze korter gemaakt. Er kan zelfs in het meest extreme geval een verschil ontstaan van wel 4,5 cm per been. Dit beenlengteverschil kan meestal met de Dorn methode worden opgeheven.

Door een samenwerking tussen therapeut en cliënt is het mogelijk gewricht- en rugwervelcorrecties uit te voeren. De correcties die worden uitgevoerd geschieden ALTIJD in beweging (dynamische correcties), waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert.

Veel gezondheidsproblemen komen voort uit de rug. Een verschoven rugwervel kan veel klachten veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maagklachten, bedplassen, hoofdpijn, nek- en schouderpijn, uitstralende pijn in armen en benen en nog veel meer (zie onderstaand plaatje). Het zijn meestal klachten waarbij men niet direct een link legt met een verschoven rugwervel.

Hoe werkt de Don methode

De behandeling start met de bepaling van het natuurlijke beenlengte verschil. Verschillen van enkele millimeters tot centimeters in het heupgewricht, knie en enkelgewricht wordt met de Dorn methode genivelleerd. Met het beenlengte verschil bedoelen we in dit geval het lengteverschil van de benen, welke veroorzaakt wordt door de ruimte tussen de gewrichtsvlakken van de enkel, knie en vooral het heupgewricht. Er ontstaat door zo’n beenlengteverschil een scheefstand in het bekken, wat een spanningsveld veroorzaakt in het bekkengebied en de hele wervelkolom. Met de Dorn methode wordt dit spanningsgebied opgeheven. Vervolgens vindt correctie plaats van het SI gewricht, bekkenscheefstand, de wervelkolom, schouders, nekwervels, sleutelbeen en armgewrichten. Tijdens de behandeling wordt alleen een zachte weerstand met de duim gegeven aan een pendelbeweging die de behandelaar door de klant zelf laat uitvoeren. Dit gebeurt binnen de grenzen van het lichaam, er wordt niets geforceerd.

Indicaties voor de Dorn methode

Indicaties zijn symptomen en chronische aandoeningen waarbij de Dorn-methode zeer goede resultaten boekt. Omdat bij de Dorn methode ook alle zenuwuiteinden van de wervelkolom worden behandeld, heeft de Dorn-methode ook een gunstig effect op alle organen.

Contacteer Bart voor een afspraak.