shockwave , dorn-methode, LCN-pťdique, cryopen, roptrotherapie, cryotherapie, CELLUMA  --->  FOLDERS

 

spinale desensitisatie

 

klik hier voor info

roptrotherapie

klik hier voor info ooracupunctuur (auriculotherapie)

Dorn-methode

Thermoguider

Shockwave

 

CELLUMA

nieuw voor pijn en ontstekingen aan het bewegingsapparaat

 

Mulligan concept

download hier folder in pdf

DORN-METHODE

 

  

DORN methode

De Dorn methode vindt zijn oorsprong in Duitsland. Daar is het reeds een wijdverbreide en bewezen behandelwijze. Het is een vriendelijke en zachte methode waarmee gewrichten en wervels kunnen worden gecorrigeerd. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die niet "gekraakt" willen of kunnen worden.

De Dorn-methode is een vorm van subtiele manuele therapie, waarbij wervels en bindweefsel voorzichtig gemobiliseerd worden. Kenmerkend voor deze vorm van mobiliseren is, dat tijdens de manipulatie de patiŽnt met de benen of armen zwaait. Zo kunnen met geringe druk groete effecten bereikt worden. Dit maakt de Dorn-methode uitermate geschikt voor patiŽnten waarbij manipulaties een contra-indicatie zijn.

Het is een alternatief voor het zogeheten "kraken".

Bij de Dorn methode proberen we een optimale ruimte in de wervelkolom te creŽren zodat de spinale zenuwen ongestoord hun werk kunnen doen. Sommige zenuwopeningen tussen de wervels zijn niet al te groot. Door scheefstand van ťťn of meerdere wervels worden de betreffende zenuwen beklemd en worden zij in hun functie belemmerd, wat weer klachten kan geven in de gerelateerde, segmentale zones. Een constante zeer lichte druk van een verschoven wervel, kan een spinale zenuw al irriteren.

Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben maar kan ook zijn ontstaan door een scheefstand van het bekken. Om dit beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer (b.v. middels een orthopedische hakverhoging). Bij de Dorn methode wordt juist het langere been op een natuurlijke wijze korter gemaakt. Er kan zelfs in het meest extreme geval een verschil ontstaan van wel 4,5 cm per been. Dit beenlengteverschil kan meestal met de Dorn methode worden opgeheven.

Door een samenwerking tussen therapeut en cliŽnt is het mogelijk gewricht- en rugwervelcorrecties uit te voeren. De correcties die worden uitgevoerd geschieden ALTIJD in beweging (dynamische correcties), waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert.

Veel gezondheidsproblemen komen voort uit de rug. Een verschoven rugwervel kan veel klachten veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maagklachten, bedplassen, hoofdpijn, nek- en schouderpijn, uitstralende pijn in armen en benen en nog veel meer (zie onderstaand plaatje). Het zijn meestal klachten waarbij men niet direct een link legt met een verschoven rugwervel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe werkt de Dorn-methode ?

De behandeling start met de bepaling van het natuurlijke beenlengte verschil. Verschillen van enkele millimeters tot centimeters in het heupgewricht, knie en enkelgewricht wordt met de Dorn methode genivelleerd. Met het beenlengte verschil bedoelen we in dit geval het lengteverschil van
de benen, welke veroorzaakt wordt door de ruimte tussen de gewrichtsvlakken van de enkel, knie en vooral het heupgewricht. Er ontstaat door zo'n beenlengteverschil een scheefstand in het bekken, wat een spanningsveld veroorzaakt in het bekkengebied en de hele wervelkolom. Met de DORN-methode wordt dit spanningsgebied opgeheven. Vervolgens vindt correctie plaats van
het SI gewricht, bekkenscheefstand, de wervelkolom, schouders, nekwervels, sleutelbeen en armgewrichten. Tijdens de behandeling wordt alleen een zachte weerstand met de duim gegeven
aan een pendelbeweging die de behandelaar door de klant zelf laat uitvoeren. Dit gebeurt binnen de grenzen van het lichaam, er wordt niets geforceerd.

Indicaties voor de Dorn-methode


Indicaties zijn symptomen en chronische aandoeningen waarbij de Dorn-methode zeer goede
resultaten boekt. Omdat bij de Dorn-methode ook alle zenuwuiteinden van de wervelkolom
worden behandeld, heeft de Dorn-methode ook een gunstig effect op alle organen.

- beenlengteverschil

 
- hoofdpijn en migraine

 
- nek- en schouderpijn

 
- kyfose (hoge rugklachten)

 
- lordose (lage rugklachten)

 
- scoliose (s-bocht wervelkolom)

 
- lumbago

 
- darm- en blaasproblemen


- galblaas- en schildklierklachten


- chronische vermoeidheid


- duizeligheid


- pijn bij het zitten


- artrose en reumatische klachten


- beginnende osteoporose


- ziekte van Bechterew

 
- chronische hernia


- bekkenscheefstand


- bekkeninstabiliteit


- armklachten


- gewrichtsklachten


- KISS-syndroom bij baby's

- fibromyalgie

- verbeteren sportprestaties

 

Int Tinnitus J. 2003;9(2):138-42.

Dorntherapy: its effect on electroencephalographic activity in tinnitus patients with craniocervical dysfunction.

Source

NeuroNet GmbH, St. Annenstrasse 10, 66606 St. Wendel, Germany. neuronet@t-online.de

Abstract

Dorntherapy was developed in the 1980s by Dieter Dorn, a nonmedical person, to cure his and his family members' vertebral problems. This technique achieves correction of dysfunctions of the vertebrae and joints simply by using natural movements of arms and legs or by applying gentle pressure (thumb) to the spinous process. Various observations suggest that craniocervical dysfunction can lead to tinnitus, thus causing changes in the electroencephalographic patterns. This study demonstrates that the successful application of Dorntherapy induced prominent changes of the electroencephalographic activity. Data analysis revealed a significant increase in the power of the alpha (8-13 Hz) and the alpha2 (9-11 Hz). Besides electrophysiological effects, changes in the quality of tinnitus and in the intensity of the tinnitus were noted. These results suggest that Dorntherapy must be an integral part of any tinnitus therapy.

PMID:
15106291
[PubMed - indexed for MEDLINE]
 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15106291?dopt=Abstract
 

 

 

studie : http://www.dorn-method.com/index_files/ResearchCaseStudiesDornTherapyMethod.htm

 

Contra-indicaties bij de Dorn-methode


Bij de onderstaande contra-indicaties mag de Dorn-methode niet worden uitgevoerd.


- acute hernia
- (bot-) kanker
- vergevorderde osteoporose
- acute migraine
- acute ontstekeningen 
- na een ongeluk, zonder een arts te hebben bezocht
- botbreuken
- verlammingsverschijnselen

   


 

DE WERVELKOLOM

Midden in ons lichaam, hebben we een zeer stabiel, maar beweeglijk geraamte, dat ons lichaam zijn vorm, stabiliteit en beweeglijkheid geeft.
Dit geraamte is niet allen het centrale steunpunt van het lichaam, maar ook het stabiele beschermende omhulsel van het ruggenmerg- dus de centrale zenuwstreng, die onze hersens met alle organen verbindt. De wervelkolom bestaat uit verschillende beweeglijke wervellichamen, die door tussenwervelschijven van elkaar gescheiden en geveerd worden. De flexibiliteit van de wervelkolom en de gewrichten worden door een gecompliceerd spier- en zenuwstelsel rechtop gehouden. De 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, het heiligbeen en het stuitbeen vormen de wervelkolom, waardoor wij ons staande kunnen houden.

De wervelkolom draagt ons hoofd, de schouders en armen. Via het heiligbeen is de wervelkolom met het bekken verbonden dat via het heupgewricht door de benen wordt gesteund.
Ideaal is als ons geraamte symmetrisch, harmonisch en statisch- dynamisch in evenwicht is. Iedereen heeft situaties meegemaakt, die deze orde verstoord hebben, de gewrichten zijn verschoven, verdraaid of gekanteld.  Dit geldt in het bijzonder voor de gewrichtjes tussen de 24 rugwervels en de gewrichten bij het heiligbeen. De gevolgen zijn pijn of bewegingsbeperkingen. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. Lukt dit niet dan is andere hulp noodzakelijk. De gevolgen van langdurige botverschuivingen zijn talrijk. Brengen we het geraamte weer op orde dan overkomt ons een gevoel van welzijn.


 

BEKKENSCHEEFSTAND


De basis van de Dorn-methode is altijd de correctie van het beenlengteverschil.
Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Wel hebben we even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. Bij uitzondering is het beenlengteverschil het gevolg van een operatie of geboorteproblemen. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef: bekkenscheefstand!!
Dit veelvoorkomende probleem moet verholpen worden, omdat het anders voor veel problemen gaat zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen, [daarop staat de wervelkolom] en veel chronische problemen: scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.
 
Meestal krijg je dan te horen: je been is te kort, doe maar een verhoging onder je schoen. Echter dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden. Het lange been moet korter gemaakt worden. Door de Dornmethode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte houden.

De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral gewoon het zitten.
Als je zit, staat de romp in een 90graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspant de heupmusculatuur zich.
Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over her andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht ďgetrokkenĒ.
Bij het opstaan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de foute houding. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaat. Om dit weg te werken zette we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het lange been korter maken.

  

DE WERVELS

Als door het opheffen van het beenlengteverschil nu de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom.
Alle wervels worden nu gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden ze voorzichtig weer op hun goede plekje gedrukt.
Staan alle wervels op hun meest ideale positie, dan ziet de ruggenwervel er uit als een parelketting. Heb je een afwijkende wervel gevonden, dan worden de spieren met Johannes olie gemasseerd, zodat er ontspanning optreedt.
Via pendelbewegingen door benen of armen, worden de wervels gemobiliseerd.
De behandeling is ook heel goed voor zenuwen en organen.
De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen. Als de wervels niet goed staan komen deze verbindingen ook onder druk te staan.

 Breuss Massage


In het kort


De tussenwervelschijf is het kraakbeen tussen de wervels dat ervoor zorgt dat de zenuwen
beschermd worden en de wervels elkaar niet raken. Rudolf Breuss ontwikkelde in Duitsland de
manuele tussenwervelschijf-massage en stelde vast dat deze zich heel goed laat combineren
met de Dorn therapie.

De zachte Breuss Massage van de wervelkolom gaat ervan uit dat er geen versleten tussenwervel-
schijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Er bestaan
wel gedegenereerde tussenwervelschijven, maar die kunnen d.m.v. deze massage gestimuleerd
worden, zodat ze weer verbeteren en regenereren met als resultaat dat u zich beter gaat voelen.


Effect

De Breuss Massage is een hele rustige therapeutische rugmassage, die psychische en lichamelijke
blokkades goed kan oplossen. Veel tussenwervelkolom problemen, zoals ischias, ischialgie en een
chronische hernia zijn met deze methode ongevaarlijk en goed te behandelen. Voor acute ischialgie
is dit zelfs de enige manier om te behandelen!! In de praktijk is gebleken dat bij spanningsklachten
zoals burnout het hele lichaam nogal heftig kan reageren, maar dat de spanning zichtbaar afneemt.
Ook bij menstruatieklachten kan de Breuss massage verlichtend werken.

De massage wordt met de handen uitgevoerd om de rug meer te strekken en er wordt geen gebruik
gemaakt van medicamenten. Slechts een stuk zijdepapier wordt benut om de speciale olie diep in
te laten werken op de tussenwervelschijven om het proces te stimuleren.

Bij osteoporose en of pijn wordt de massage heel voorzichtig uitgevoerd, want de massage mag nooit
pijnlijk zijn. Deze massage brengt over het algemeen een enorm ontspannend effect teweeg en verlicht
vele klachten, of neemt ze weg.
Bij zwangerschap en overige contra-indicaties wordt deze massage niet uitgevoerd.


Ondersteuning naast andere behandelwijzen

Breuss kan ook naast andere therapieŽn worden uitgevoerd, of ondersteuning bieden naast regulier
bezoek aan een specialist. Ook is het aan te bevelen om eerst de milde Breuss Massage en of
Dorn Therapie te proberen als u voor een meer ingrijpende beslissing in uw leven komt te staan, zoals
een rugoperatie. We hebben het dan over een proces dat niet-omkeerbaar is.
Ons lijkt het de moeite van het proberen waard, want.. baat het niet, schaadt het niet!!


Combineren met de Dorn therapie
Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss Massage een
ideale voorbereiding op de Dorn Therapie. De Breuss Massage kan ook direct na de Dorn Therapie
gegeven worden om de wervelkolom op een rustige manier nog meer te strekken.


 


 

HOE NU VERDER?

Na de Dorn behandeling moet de patiŽnt 2 Š 3 dagen inspanningen vermijden.
Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt.
Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte giften in de weefsels komen nu los).
 wetenschappelijk onderzoek : (momenteel nog volop bezig)

http://curezone.com/forums/fm.asp?i=1282984

http://www.dorn-method.com/index_files/ResearchCaseStudiesDornTherapyMethod.htm

http://www.revalidatienederland.nl/uploads/cN53PnYvqVqUyiN5jWA49A/qB-Y-9y2-6wjY4UnsLQ6Hw/2010-2-RM.pdf

klik hier voor research aangaande de Dorn-methode

 

 

 

Bronvermeldingen :

http://www.strac.info/index.php/Dorn-Breus-Therapie/dorn-therapie.html

http://www.dornfinder.org/info_downs.html

http://www.dornmethode.com/

http://www.revalidatienederland.nl/uploads/cN53PnYvqVqUyiN5jWA49A/qB-Y-9y2-6wjY4UnsLQ6Hw/2010-2-RM.pdf

http://www.iocob.nl/chronische-pijn/dorn-massage.html

www.dorn-method.com

http://www.dorsana.be/index.php?option=com_content&view=article&id=110&Itemid=46

http://www.ideletteeijgelaar.nl/index.php?id=30

 

 

 

Laatst bijgewerkt op 06-12-2011