Wat is Kinesio

 shockwave , dorn-methode, LCN-pÚdique, cryopen, roptrotherapie, cryotherapie, CELLUMA  --->  FOLDERS

 

klik hier voor info

roptrotherapie

klik hier voor info ooracupunctuur (auriculotherapie)

Dorn-methode

Thermoguider

Shockwave

 

CELLUMA

nieuw voor pijn en ontstekingen aan het bewegingsapparaat

 

Mulligan concept

Wat is Kinesio-Techniek

Kinesio Taping« is een techniek die gebaseerd  is op het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zelf. De werking van Kinesio Taping« berust op de activering van neurologische en circulatoire systemen. Deze methode vindt haar oorsprong voornamelijk in de kinesiologie. Vandaar de naam "Kinesio". Spieren zorgen niet alleen voor de bewegingen van het lichaam, maar regelen tevens de veneuze en lymphatische circulatie, de lichaamstemperatuur etc. Wanneer de spieren niet naar behoren werken, kan dit leiden tot verschillende soorten pathologieŰn. 

Doordat er zoveel aandacht werd geschonken aan het belang van een goede spierfunctie, ontstond het idee om de spieren te behandelen en zo het genezingsproces van het lichaam zelf te stimuleren. Door gebruik van een elastische tape werd ontdekt dat spieren en andere weefsels met hulp van buitenaf konden worden geholpen. Door middel van Kinesio Taping kunnen zenuwen, spieren en organen op een totaal nieuwe manier worden behandeld. 

 

De mens in beweging is in staat om zijn spieren te overbelasten. Hierbij doet zich de situatie voor dat mogelijk rupturen in het spierbindweefsel ontstaan. Door vochtuittreding in de interstitiŰle ruimte ontstaat drukverhoging met als gevolg prikkeling van druk-en pijnsensoren. Hierdoor kan pijn, stijfheid, zwelling en tonusverhoging ontstaan. Conventionele sporttape is ontworpen om de beweging van pijnlijke spieren en gewrichten te beperken. Om dit te bereiken moeten verschillende lagen tape om en/of over het probleemgebied worden gerold. Deze zorgen voor een aanzienlijke druk hetgeen resulteert in een belemmerde circulatie van bloed en lymfe. Dit is een

 

Om te verzekeren dat de spieren zich vrij kunnen bewegen, wordt een rekbare tape met een elasticiteit van 130-140% van de oorspronkelijke lengte aanbevolen. Deze specifieke elasticiteit voorkomt tevens dat de spieren overrekt kunnen worden. . 

 

To Stretch, or NOT to Stretch....de tape rekken of juist niet rekken.

  • Bij beschadigde spieren wordt de kinesiotape ZONDER REK wordt aangebracht. In dit geval brengen we de huid, fascie en de onderliggende spier(en) van het betrokken gebied op lengte voordat de tape wordt aangebracht. Na het aanbrengen van de tape zal de getapte huid plooien gaan vormen (convolusions) op het moment dat de gerekte weefsels in hun oorspronkelijke positie terugkeren. Hierdoor verbetert de circulatie van bloed en lymfe onder de huid. Dit zal het herstelproces ten goede komen (bijvoorbeeld in het geval van haematoom, oedeem, etc).  • Wanneer gewrichten of ligamenten daarentegen beschadigd zijn, moet de tape voordat deze op de huid wordt aangebracht, worden GEREKT. De beschadigde gewrichten of ligamenten zijn niet in staat om normaal te functioneren en moeten middels gerekte tape worden gecorrigeerd.

Hoewel de tape afhankelijk van de blessure (soort en actualiteit) gerekt of zonder rek kan worden aangebracht, betekent dit niet dat hierdoor de feitelijke applicatietechniek verandert.

  • Het basisprincipe bij het therapeutisch tapen van hypotone spieren is dat de spier van "origin" na "insertion" wordt getapt, zoals geillustreerd de figuur onderaan links In dit geval heeft de tape een fasciliterende werking op de onderliggende spier.
  • Om kramp of overcontractie (hypertonie) te voorkomen, moet de tape van insertion naar origin worden aangebracht, zie figuur onderaan rechts 

 

Effecten en indicaties
Het toepassingengebied van het Medical Taping Concept« mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire be´nvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen. Het Medical Taping Concept« is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.
 
 
De mogelijke effecten kunnen als volgt ingedeeld worden:
1
Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
2
Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen
3
Pijndemping
4
Ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
 
- stimuleren van proprioceptie
 
- correcties van de bewegingsrichting
 
- vergroten van de stabiliteit
5
Neuro-reflectoire be´nvloeding
Indicaties voor Medical Taping«
- hypotone spieren stimuleren
- hypertone spieren inhiberen
- spieren tegen overbelasting beschermen
- gewrichten beschermen
- pijn dempen
- ontstekingen reduceren
- lymfoedeem verminderen
- haematomen verminderen
- de range of motion be´nvloeden
- de propriosensoriek verbeteren
- de lichaamshouding corrigeren
- de fascia corrigeren