Ooracupunctuur (auriculo therapie)

Auriculotherapie is de jongste en meeste dynamische vorm van acupunctuur. Oude Chinese wijsheden en moderne Westerse inzichten vormen samen de vruchtbare voedingsbodem voor een succesvolle manier van genezen.
Ziekte en gezondheid zijn begrippen die in de auriculotherapie in een ander licht gezien worden. Het belangrijkste deel is de blokkades die de autonome genezing in de weg weg staan op te heffen, het gaat erom de patint te helpen zichzelf te genezen.

Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Ziekte is een conflict in het lichaam. Genezing van een ziekte is een conflictoplossend proces. Centraal in dat proces staat het centrale zenuwstelsel. Ooracupunctuur is een methode om stoornissen in het proces van conflictoplossing te diagnosticeren en te behandelen 

Indicatie:

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten. Een kleine greep uit behandelbare klachten:

-   Hoofdpijn, migraine

-   burnout en stress gerelateerde klachten

-   overgangsklachten

-   vermoeidheidklachten

-   schouderklachten

-   tenniselleboog en golferelleboog

-   rugklachten

-   heupklachten

-   knieklachten           

-  sportblessures

-  eczeem

- allergie, hooikoorts

- maag en darmklachten, spastische darm

- ondersteuning bij vermageren

- ondersteuning bij stoppen met roken

- verlichting bij ernstige pijnen

- rookstop

 

 

 

Geschiedenis:

De ooracupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Paul Nogier hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. Als arts kreeg hij een aantal patiënten op zijn spreekuur met brandplekken in de oorschelp. Bij navraag bleken dit littekens te zijn als overblijfsels van een doeltreffende behandeling tegen ischias door een natuurgenezeres. Zij gebruikte daarbij een gloeiend stukje metaal om hiermee bepaalde punten op de oorschep te behandelen. Hierdoor kwam Nogier op het idee om de oorschelp als therapeutisch medium te gebruiken. Gesteund door spectaculaire resultaten ontwikkelde hij op basis van empirische gegevens de somatotopie van de oorschelp.

Als acupuncturist gaf hij de voorkeur aan naalden boven het maken van lokale brandwonden.

Zijn concepten werden na de tweede wereldoorlog in tijdschriften gepubliceerd en op acupunctuur congressen gepresenteerd. Chinese delegaties namen de ideeën van Nogier over in introduceerde de ooracupunctuur in Aziatische landen. Daar ontwikkelde de ooracupunctuur zich in een richting die we aanduiden met de term “Chinese ooracupunctuur”. De Chinese ooracupunctuur kenmerkt zich door eenvoud, een integratie met de lichaamsacupunctuur naar de vorm en inhoud en een traditionele methodologie.

De ontwikkeling in het Westen van ooracupunctuur is geheel anders. Daar wordt getracht aansluiting te vinden met de westerse geneeskunde, de reflexologie en de informatica. In tegenstelling tot de Chinese ooracupunctuur is de Westerse ooracupunctuur voortdurend in ontwikkeling en bovendien baanbrekend.

 

De westerse manier van denken is, “Ik heb last van mijn grote teen, zet er een spuit in en daarmee zijn de klachten verholpen”. Als natuurkundig therapeut bekijken we de klachten, het lichaam, de persoon en de manier van leven als één geheel. We starten de behandeling als een zogenaamde ui-behandeling. Een ui bestaat uit allemaal verschillende lagen en we beginnen de behandeling met de bovenste laag. Dit kunnen ook klachten zijn die je zelf niet altijd als meest hinderlijk ervaart. Bij de volgende behandeling pakken we de volgende laag aan. Net zolang totdat we tot de kern van het probleem zijn doorgedrongen. Deze manier van behandelen is het meest effectief gebleken. Behandel je echter alleen de kern dan zullen alle bovenliggende lagen binnen de kortste keren de kern weer verstoren.

 

Hoe werkt (oor)acupunctuur?

Als er iets in het lichaam is verstoord veranderen er in het oor één of meerdere punten. Met een speciaal apparaat en via de hartslag wordt het gehele oor doorgemeten en worden de verstoorde punten in kaart gebracht. Via deze verstoorde punten wordt de behandeling gestart. Het prikken van acupunctuurpunten werkt op moleculair niveau. Het zorgt ervoor dat stoffen zoals neurotransmitters in het zenuwstelsel vrijkomen. In de hersenen en het ruggenmerg komen endorfines, serotine en noradrenaline vrij met onder andere als resultaat een verminderde pijngewaarwording. Maar er treden ook belangrijke biologische effecten op: je voelt je fitter, rustiger en  spierspanning vermindert.

De werking van de Franse auriculotherapie of ooracupunctuur is gebaseerd op een neuroreflectoir denkmodel. Via het oor worden bepaalde sensoren geprikkeld die belangrijke verbindingen vormen met pijn-en regulatiecentra. Op deze manier kunnen lichaamseigen pijnstillers worden vrijgemaakt (endorfinen). Vaak treedt ook een gevoel van welbehagen en ontspanning op. De behandeling mag absoluut niet pijnlijk of gevoelig zijn.
Op deze manier kan een ‘Sekunden-fenomeen’ ontstaan, waarbij de patiënt onmiddellijk een pijndempend effect ervaart.

Bij de auriculotherapie worden zeer dunne naaldjes (2-3 mm) in het oor gebracht. Dit vindt plaats na een uitgebreid onderzoek d.m.v een elektronische puntzoeker of met behulp van een druktaster. Acupunctuurpunten zijn positief indien er een verhoogde drukgevoeligheid bestaat of wanneer de huidweerstand op dit punt verlaagd is.
Vooral om af te slanken, bij angststoornissen, pijnklachten of bij allergie wordt deze behandeling aangewend. Meestal gebruik ik zgn. semipermanente naaldjes, waarbij de patiënt deze zeer kleine, praktisch onzichtbare naaldjes tot 14 dagen in het oor draagt.

 

  

Materialen:

Het inzetten van naalden hoeft niet pijnlijk te zijn. Alleen wanneer een klacht heel acuut is of bij sterk verstoorde organen of functies kan een naald inzetten gevoelig zijn. Zodra de klachten minder worden zal ook de gevoeligheid van het oor afnemen.

 Er kan op 2 manieren worden geprikt: met steriele wegwerpnaalden welke na ongeveer 20 minuten worden verwijderd of er wordt gebruik gemaakt van verblijfsnaalden. Verblijfsnaaldjes zijn hele kleine naaldjes die oppervlakkig In de huid worden gezet en die gedurende enkele dagen tot weken blijven zitten. Als mensen bang zijn om geprikt te worden kan er ook gebruik worden gemaakt van kleine metalen balletjes of samengeperst zaad welke met een pleister worden vastgezet in of op de oorschelp. Kinderen worden in principe alleen behandeld met behulp van metalen balletjes of samengeperst zaad.

 De pleisters welke worden gebruikt om de materialen vast te zetten zijn ademend en vormen geen belasting voor de huid.

 

Deze pagina  is voor het laatst bijgewerkt op 19-06-2009.